Pages

Thursday, October 14, 2010

Sukan Badminton

Alatan Dan Teknik Awal Mahir Dalam Badminton


1. Pemilihan Raket amat penting.
2. Memudahkan dan menggunakan dengan selesa.
Terdapat pelbagai jenis raket yang boleh didapati di pasaran kini.
Gambar di atas menerangkan bahagian-bahagian raket.


Jika mempunyai raket, kita mestilah tahu cara menggunakan dan cara pegang yang betul agar tidak mendatangkan kecederaan dan juga memudahkan kita berada dalam keadaan selesa semasa perlawanan.

Cara pukulan bola.
perlulah dalam keadaan sedia dan menetapkan sasaran.
jika kita tidak dapat mengagak, perlulah melakukan latihan setiap hari untuk menjadi pemain yang profesinal suatu hari nanti.
COURT
pergerakan dalam court perlulah seimbang dan menggunakan langkah yang hati-hati agar tiada kecederaan yang akan berlaku.
terdapat line yang menerangkan tentang ruang dalam court tersebut dan line luar menerangkan semasa perlawanan bulu tangkis tidak boleh di pukul sehingga ke luar gelanggang. mata akan diberi kepada lawan jika bulu tangkis keluar daripada gelanggang apabila perlawanan diadakan. senangkan permainan badminton ini. menarik dan mudah.
KEDUDUKAN
kedudukan antara 2 orang perlulah mengetahu kedudukan gelanggang agar permudahkan pergerakan. Gambar di atas menerangkan pergerakan antara ruang dalam gelanggang badminton. Pemain perlulah mengetahui kedudukan gelanggang agar tidak hentam cromo saja dalam pergerakan mereka.
STEP-STEP yang perlu di amalkan
Gambar rajah di atas antara langkah senangn yang boleh kita tiru dalam permainan badminton. Hal ini kerana kanak-kanak mahu pun dewasa suka meniru aksi ini dalam permainan mereka dan mudah bagi mereka untuk memahami cara-cara bermain seperti profesional. Mudahkan, hanya perlu banyakkan latihan dan sedikit dorongan.
Apabila latihan yang mencukupi, negara tidak semestinya hanya dapat melahirkan seorang saja jaguh yang bertaraf dunia seperti Datuk Lee Chong Wei.
Ramai lagi masyarakat di luar sana masih berpeluang mempelajari dan meminati sukan badminton ini dan boleh mengasah bakat dan merebut peluang menyertai pertandingan-pertandingan yang diakan dalam negar kita.


0 comments:

Post a Comment